Mångfald är faktan. Inkludering är känslan.
-Ingen förändring sker av sig själv.
Och ingen inkludering sker utan mod.
Känslan var stark på House Be I Åre där vi fick ta del av kloka ord från Aaron Kroon - aka Black Batman.
Toppen av isberget – om mångfald och inkludering
Att se mångfald på en arbetsplats är inte detsamma som att vara inkluderande. Det vi ofta ser – olika hudfärger i ett Zoom-rum, ett pronomen i en mejlsignatur, en kampanjbild med "mångfald" – är bara toppen av isberget. Det synliga. Det lättkommunicerade. Men det är under ytan som det verkliga arbetet pågår. Eller borde pågå.
Som Aaron Kroon – Black Batman – säger: "Mångfald är fakta. Inkludering är känsla." Det handlar alltså om faktum vs val. Det handlar inte bara om representation, utan om hur människor får känna sig hemma, hörda och värdefulla på riktigt. Får jag prata klart i mötet? Får jag vara arg utan att bli kallad obekväm? Får jag vara hela mig utan att det blir ett HR-case?
Toppen av isberget är yta. Inkludering är djup. Och den djupdykningen kräver mod, självrannsakan och en vilja att förändra strukturer – inte bara budskap.
Fakta finns. Statistik från Deloitte visar att inkludering kan öka medarbetarnas engagemang med upp till 83%. Men ändå är det många företag som inte vågar ta steget – kanske av rädsla att göra fel? Vi måste släppa rädslan och släppa PK-krampen. Lita på den goda intentionen – och göra jobbet.
På Future Fridays jobbar vi alltid med ett normkritiskt förhållningssätt – oavsett om det gäller att utveckla en bolagskultur, en kommunikationsstrategi eller ett erbjudande. Vi vet att ett inkluderande perspektiv inte bara skapar tryggare arbetsplatser – det säljer bättre. Mångfald är inte bara rätt. Det är smart business. Vår vän Zachary Moses, som driver HE-travel, en av världens största gayresebyråer, gästar oss ofta. För i vissa länder är det fortfarande förenat med livsfara att leva öppet som gay. Då räcker det inte med fina värderingar. Då krävs handling – för att skapa trygghet och positivt minnesvärda upplevelser.
En stor del av det som driver oss är just möten. Människor. H2H – human to human. Nya perspektiv föds i mötet mellan generationer, kulturer och erfarenheter. Vi har arbetat med community-based tourism tillsammans med beduiner i Sinaiöknen, med demokratiskt ledarskap i Sydafrika, och varit mitt i flyktingkrisens frontlinjer i Turkiet och Grekland. Allt detta har format vårt sätt att lyssna, förstå och agera
The Sinai Trail är Egyptens första långdistansled och sträcker sig från Röda havet till bergstopparna på Sinaihalvön, däribland landets högsta topp, Mt Catherine (2 629 m). Leden drivs av åtta beduinstammar och erbjuder en unik, lokal förankrad vandringsupplevelse med fokus på natur, kultur och slow turism. Foto: Linda
Inkluderande ledarskap kräver träning. Vi övar – varje dag. På empati, nyfikenhet, självinsikt, mod. Och på allyship. Vi älskar ordet allyship – att använda sin position och sina privilegier för att öppna dörrar för andra. Men att även vara den som säger stopp när ”skämtet” inte är kul. Vi är också stolta över att vara en del av Your Brand Travel, där våra olikheter är vår superkraft. Med ett ägarteam från sex länder, med ett snudd på 30-årigt åldersspann, en mix av kvinnor & män och trosuppfattningar – från shia, sunni och katoliker till protestanter och spirituella icke-religösa – visar vi att mångfald inte bara fungerar. Det gör skillnad. Och det gör allt så mycket roligare.
Som modern sjunger, kvittrar ungen
Inkludering är inte en HR-fråga. Det är en ledningsfråga. En affärsfråga. En samhällsfråga. Och det börjar med oss. I våra samtal. Våra beslut. Våra rum. Let’s mix more to achieve more. Let’s be brave together. Tiden har aldrig varit mer rätt än nu. — Tack Aaron Kroon, låt oss skapa ”Åre Inclusion Day ” – och jobba för att göra varje dag inkluderande. Och stort tack till Åsa och Anna på Nordea, till Företagarna Åre, Peak Innovation och House Be för en fantastisk start på dagen.
Makten sitter i ägandet
Samma dag deltog vi också i Deloittes kvinnliga nätverksträff på Åre Business Forum. Ett årligt evenemang vi alltid prioriterar. Och ja – ur ett normkritiskt perspektiv kan en “kvinnlig nätverksträff” låta exkluderande. Men så länge världen inte är jämställd behöver kvinnor lyfta kvinnor. Bland många starka och framgångsrika ledare och talare väljer vi att fokusera på forskningsledaren Emma Heikensten från tankesmedjan Ownershift. Hon lyfte hur ekonomisk makt och ägande är avgörande för verklig jämställdhet. Trots att kvinnor driver företag, utbildar sig mer och sparar – äger de fortfarande mindre än män. Ägande påverkar inflytande, trygghet och frihet, både på individ- och samhällsnivå.
Har vi råd att vänta 315 år…
Ownershift visar att i den takt vi rör oss idag kommer det att ta 315 år innan kvinnor och män har ekonomisk jämställdhet i Sverige. Det handlar inte om brist på ambition – utan om strukturer där kvinnor fortfarande äger mindre, investerar mindre och har mindre ekonomiskt inflytande än män.För att förändra detta krävs medvetna val och att fler möjliggör kvinnors ekonomiska självständighet. Jämställdhet är inte bara en fråga om representation – det handlar om att förändra vem som har makten över resurserna.
Och på temat allyship – ni män behövs. Som allierade. Använd era positioner för att förändra framtiden…
The future is equal.